Model
od
Trajanje


Južni otoci

Murter je najveći i kopnu najbliži otok na šibenskom području, a od kopna je odvojen uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most koji se dva puta dnevno podiže kako bi kroz kanal prošle veće brodice i jedrilice. Otok je smješten na samim vratima Kornatskoga otočja, pa je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu još u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka vila. Vanjsku obalu Murtera krasi niz različitih lijepih uvala za kupanje, od onih s većim brojem turista kao na najpoznatijoj Slanici pa sve do uvala u kojima ćete biti praktički sami, a na sjeveru otoka se smjestila marina Hramina.

Južnu preporučenu rutu za jedrenje jadranskim otocima započinjemo s otokom Murterom.

Murter je najveći i kopnu najbliži otok na šibenskom području, a od kopna je odvojen uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most koji se dva puta dnevno podiže kako bi kroz kanal prošle veće brodice i jedrilice. Otok je smješten na samim vratima Kornatskoga otočja, pa je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu još u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka vila. Vanjsku obalu Murtera krasi niz različitih lijepih uvala za kupanje, od onih s većim brojem turista kao na najpoznatijoj Slanici pa sve do uvala u kojima ćete biti praktički sami, a na sjeveru otoka se smjestila marina Hramina.

Sljedeći na našem putu prema jugu je Zlarin koji se smjestio u neposrednoj blizini grada Šibenika. a treći je otok po veličini u Šibenskom arhipelagu. Unutrašnji dijelovi otoka su nenaseljeni, prekriveni gustom šumom i makijom i zato se s pravom naziva zelenim otokom. Zlarin je specifičan po tome što jedini i danas njeguje vještinu izlova i obrade koralja. Jedan je od otoka na kojima nije dozvoljen pristup automobilima što mu daje poseban šarm i idealan je za opušteni odmor, uživanje u šetnjama i kupanje u kristalno čistom moru. Zlarinska luka je zaštićena od južnog i sjeveroistočnog vjetra pa je omiljeno odredište nautičara.

Nakon Zlarina na red nam dolazi vjerojatno najpoznatiji otok u čitavom Jadranu. Otok Hvar je stvarno nešto posebno i svakako preporučamo da ga posjetite. Poznat je još od antike po svom važnom strateškom i nautičkom položaju, bogatstvu povijesnih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i književnosti. Bez obzira što tražite na svom odmoru pronaći ćete ovdje: od arhitektonskih postignuća, kulturnih i povijesnih znamenitosti, preko polja lavande i fantastičnih vidika što se pružaju s hvarskih vrhova, izvanredne gastronomije, fascinantnih južnih padina s prekrasnim plažama, nezaboravnih Paklenih otoka, pa sve do bogatog noćnog života u gradu Hvaru.

Južna ruta uistinu otkriva najljepše otoke Dalmacije, pošto nakon Hvara nailazimo na još jedan biser Jadrana. Lastovo je nešto manji i udaljeniji otok s manje turističke gužve koji odaje dojam kao da je vrijeme stalo i predstavlja suprotnost Hvaru kao poznatoj destinaciji sa širokom turističkom ponudom. Lastovo je skrivena destinacija u koju se oni koji ju pronađu nepovratno zaljubljuju, a zbog svoje ljepote proglašeno je parkom prirode. Samo mjesto Lastovo srednjovjekovno je naselje s dugom i zanimljivom poviješću, smješteno u samom srcu otoka zbog zaštite od tadašnjih neprijatelja. Amfiteatralnog je oblika, okruženo brdima s mnoštvom kamenih stepenica koje obavijaju crkvu i staru jezgru mjesta, a stare kamene kuće s dimnjacima od kojih svaka skriva svoju priču daju poseban mediteranski ugođaj. Skrivena Luka, Zaklopatica i ostale netaknute lastovske uvale, kao i obližnji Lastovnjaci neke su od najljepših lokacija za jedrenje u Hrvatskoj.

Za otok Mljet kažu da je jedan od najljepših i najšumovitijih otoka Jadrana, a ovaj otok maslina, borova i bogatih šuma idealan je za istraživanje flore i faune te za uživanje u ljepotama netaknute prirode. Osmi je po veličini hrvatski otok, smješten nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika i otoka Korčule. Odlikuje se sredozemnim podnebljem, suhim ljetima i blagim zimama s približno čak 2.500 sunčanih sati godišnje, što ga čini jednim od najsunčanijih jadranskih otoka. Nacionalni park Mljet najstariji je morski park u čitavom Mediteranu. Zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka s nekoliko naselja i dva slana jezera (Veliko i Malo jezero) kao i benediktinski samostan na otočiću Svete Marije. To je područje nacionalnim parkom proglašeno još 1960., a morski dio pridodan je 1997. godine. Prekrasna priroda, kristalno čisto more, jezera, otočići i bogato kulturno nasljeđe čine otok Mljet uistinu rajem na zemlji, a u Polačama se nalazi jedno od najboljih prirodnih sidrišta na cijelom Jadranu.

Od Mljeta krećemo polako na sjever, a na povratku je prvi otok na koji nailazimo otok Korčula. Od poluotoka Pelješca ga dijeli samo nešto više od kilometar širok Pelješki kanal. Uvjeti za jedrenje oko Korčule smatraju se za neke od najboljih na Jadranu zbog stalnih povoljnih vjetrova Pelješkog kanala. Otok je dobro razveden nizom zaljeva i uvala, a sjeverna obala mu je uglavnim niska i lako pristupačna te ima nekoliko prirodno zaštićenih luka od južnog i istočnog vjetra. Južna obala je razvedenija, ali mjestimice strma, a stijene su na mjestima visoke i do 30m. Južna strana ima dosta sidrišta i uvala zaklonjenih od sjevernog vjetra, ali izloženih južnom. Najveća, najbolje zaštićena uvala je Vela Luka koja se smjestila na krajnjem zapadnom dijelu otoka. Korčula je bila nastanjena već u pretpovijesti, a danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma. Onima koji posjete ovaj otok svidjet će se bezbrojne prekrasne plaže i uvale, stoljetni maslinici i vinogradi, prastari ljetnikovci i drevna otočna mjesta koja kao da su ostala izgubljena u nekom drugom vremenu.

Otok Vis nalazi se na otvorenom moru, 45 kilometara od kopna i okružen je arhipelagom koji se sastoji od manjih otoka i otočića. Klima je na Visu mediteranska i otokom vlada miris ružmarina, smilja, kadulje, rogača i limuna, a budući da se nalazi na otvorenom moru, minimalna temperatura na njemu je uvijek nekoliko stupnjeva viša nego na kopnu ili drugim otocima. Uz prirodne ljepote i tradicionalnu jadransku arhitekturu, Vis posjeduje dodatnu privlačnost zbog svoje posebne atmosfere. Pošto je do početka 90ih godina na njemu boravila vojska, bio je izoliran, a pristup posjetiteljima i strancima je bio ograničen. Tek odlaskom vojske započinje njegov turistički procvat, a baš iz razloga što se tek nedavno počeo razvijati na Visu je relativno malo hotelskih kreveta i sačuvao je svoj izvorni šarm i ljepotu. Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz manja naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar, a oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama. Svakako osim nedirnutih plaža i uvala istražite i unutrašnjost otoka čije će vas ljepote ugodno iznenaditi.

Sljedeći otok na povratku prema Sukošanu je Žirje, najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga, od Šibenika udaljen 12NM. Otok se pruža u smjeru SZ – JI i smatra se prirodnim produžetkom Kornata. Nekada je bio pokriven gustom mediteranskom hrastovom šumom, pa se pretpostavlja da je ime dobio po žiru, plodu tog drveta. Otok je razveden, ima brojne zaštićene uvale, a okružen je otočićima i grebenima. Ima prekrasnu prirodu i bistro more i na njemu možete doživjeti tradicionalni otočki način života, bez stresa i buke. Nautičarima prirodno sklonište pružaju uvale Mala i Velika Stupica te uvala Tratinska, a i ljubitelji ronjenja biti će oduševljeni okolnim akvatorijem.

Pri samom kraju naše južne rute na povratku nailazimo na Kornatski arhipelag, o kojemu možete više pročitati ovdje, a zadnju večer preporučamo da provedete u uvali Telašćica na Dugom otoku o kojem ćete više saznati u našoj sjevernoj predloženoj ruti za jedrenje u Hrvatskoj.

O nama

ASTA YACHTING Ltd.
Put Murata 1a/P.P. 255
23000 ZADAR, CROATIA

+385 (0)23 316 902
+385 (0)23 316 765
+385 (0)98 332 165
office@asta-yachting.hr

Zašto odabrati Asta Yachting?

Jednostavni postupak rezervacije Garancija najbolje cijene Profesionalni servis Eskluzivna usluga Pogodnosti za partnere

Pratite i preporučite nas

Povežite se, primajte najnovije informacije i raspravljajte o top temama jedrenja

JAM Yacht Supply

Easy Way

Hamag

Safe stay in Croatia

 

Booking Manager Silver Partner

Asta Partner Login

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.
Slažem se.